dissabte, 4 de juny de 2011

Pa de sègol

Ingredients
350 ml d'aigua tèbia
50 g de farina blanca de força
100 g de farina integral de força (ecològica)
20 g de farina d'espelta integral (ecològica)
350 g de farina de sègol (ecològica)
1 culleradeta de mel
1 culleradeta de sal
1/2 culleradeta de sucre
15 g de llevat fresc
1 cullerada sopera d'oli




Elaboració
1. Untem el motllo amb oli per tal que no s'enganxi la massa.
2. Hi afegim l'aigua i l'oli.
3. Hi aboquem les farines.
4. Posem el llevat al centre de la farina, la sal en una punta i el sucre en una altra.
5. Hi posem la mica mel.
6. Quan comença el procés de cocció, fem uns talls amb un ganivet i hi posem una mica de farina blanca pel damunt, si volem donar-li un aspecte menys de pa de motlle. 
6. Al final del procés, traiem el pa del motllo i el deixem damunt d'una reixeta perquè es refredi.

Programació de la panificadora
Pes: 750 g
Programa: Integral
Cocció: Mitjana

Resultat
Ha quedat un pa força compacte i gustós. Tal vegada, però, hi manqui una mica de sal. La propera vegada n'hi posaré mitja culleradeta més.

Comentaris
He patit una mica al principi, perquè quan la màquina ha començat a remoure les farines hi he hagut d'anar afegint de mica en mica uns 50 ml d'aigua (que ja estan comptabilitzats en els que indico als ingredients). No sé si ha estat per culpa de ser un pa amb molta farina integral o potser ha estat culpa de la mel, però les pales no treballaven la massa, que s'anava quedant enganxada a les parets de la cubeta i era una mica deslligada. Per arreglar-ho, doncs, he obert la màquina diverses vegades i l'he ajudat amb una espàtula a recol·locar-la damunt les pales. 
D'altra banda, com que la setmana passada em va anar de fàbula treure les pales abans de la cocció per poder desemmotllar el pa millor, ho he repetit aquesta setmana. Simplement he desendollat la màquina, m'he humitejat les mans i he posat la pastada en un plat. Després, he tret les pales de la cubeta i hi he tornat a posar la massa, de manera que tornés a ocupar tot l'espai del motlle. Si es fa amb les mans una mica humides va millor. Per últim, he tornat a endollar la màquina, que ha continuat la feina just en el punt on l'havia desendollada. He aprofitat aquest moment per fer-hi uns talls i posar-hi una mica de farina blanca al damunt (opcional). L'he pogut desemmotllar amb facilitat i només han quedat dos forats petits a la massa, de fet és el que es veu a la fotografia.

2 comentaris:

  1. el que comentes sobre que li faltava aigua a la massa és normal utilitzant farina integral; sempre demanda més aigua que la farina blanca. Per això és bo estar-hi a sobre i observar si falta aigua o farina, i poder corregir sobre la marxa...
    Una salutació,

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari, Mandarina. Com que moltes vegades no faig mai la recepta tal com la trobo o simplement miro les farines que tinc i les aprofito, m'invento força les quantitats. I és a còpia d'experiència que t'adones que la farina integral necessita una mica més d'aigua.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...