diumenge, 29 de juny del 2014

Coca de Sant Joan (o de Sant Pere o de revetlla en general!)

De fa tres o quatre anys, intento fer la coca de Sant Joan en lloc de comprar-la. Amb aquesta recepta he aconseguit la coca més exitosa. La vaig trobar en un programa de ràdio de la Mireia Carbó


 Ingredients

250 g de farina de força
250 g de farina fluixa
18 g de llevat de forner
13 g de mantega
125 g de sucre
8 g de sal
Mitja ratlladura de llimona
Mitja ratlladura de taronja
120 g d'ou (depenent dels ous, seran 2 o 3 ous)
112 g d'aigua mineral
15 g d'aiguanaf (o aigua de tarongina)
15 d'anís
Una mica d'ou per pintar-la
Sucre, pinyons i fruites confitades per a la decoració



Elaboració
1. Desfeu el llevat en una mica d'aigua (no n'hi poseu gaire, o descompteu-la del total d'aigua de la recepta).
2. En un bol, aboqueu-hi les farines i feu-hi una mena de forat al centre, com si féssiu un volcà.
3. Afegiu al centre d'aquest volcà la resta d'ingredients. Us recomano que l'aigua, la hi aneu afegint a poc a poc, a mesura que aneu pastant, així veureu si us cal tota o una miqueta més, tot depèn de la farina.
4. Quan tots els ingredients estiguin ben amalgamats, podeu posar la massa damunt d'una superfície i pastar-la durant una estona picant-la contra aquesta superfície. Podeu posar una mica de farina al damunt perquè no se us enganxi. També podeu untar-vos les mans amb una miqueta d'oli per evitar que hi hagi més massa a les mans que al marbre. Si creieu que és massa complicat, continueu pastant-la dins del bol, fins que ja no s'hi enganxi.
5. Deixeu la massa en repòs durant uns 30 minuts, coberta amb un drap humit i lluny dels corrents d'aire.
6. Si en voleu fer més d'una coca, partiu la massa en tantes parts com coques vulgueu fer. Feu una bola amb cada una de les parts i estireu-les amb un corró. Deixeu-les a un dit de gruix perquè pugin millor. Podeu untar el corró amb oli o una mica de farina perquè no se us enganxi.
7. Poseu la massa damunt de paper de forn i pinteu-la amb ou. Decoreu-la amb les fruites confitades i els pinyons. Us recomano que, per evitar que els pinyons es cremin a l'hora de coure la coca, abans de posar-los-hi deixeu-los un moment en un got amb aigua: així s'hidrataran i costarà més que es cremin.
8. Deixeu reposar la coca fins que dobli el volum. Això depèn de la temperatura. Jo vaig deixar-la reposar dins del forn (apagat, és clar!) durant uns noranta minuts.
9. Escalfeu el forn a 180 ºC. Poseu-hi la coca durant uns 30 minuts aproximadament. Jo vaig coure-la amb aire. 
10. Per últim, si us agrada el gustet de l'anís, podeu esquitxar-la amb el licor  barrejat amb sucre tot just acabada de sortir del forn. Deixeu-la refredar damunt d'una reixeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...