dilluns, 2 d’abril del 2012

Pa de motlle sense panificadora i amb preferment


Després d'haver fet algunes pràctiques sense la panificadora, és a dir pastant a mà i posant el pa al forn, em vaig decidir a provar un pa de motlle que va explicar l'Iban Yarza al programa Robin Food, atracón a mano armada. En l'enllaç del programa podreu veure'n tot el procés pas a pas, però jo també us explico com fer-ho.

Ingredients per al preferment
300 g de farina blanca de força
2 g de llevat fresc (o 1 g de llevat sec)
180 g d'aigua

El dia abans d'elaborar el pa, preparem aquest preferment. Només cal barrejar tots aquests ingredients en un bol, amb les mans, fins aconseguir que tots els components quedin ben compactats. Per acabar-los de lligar, podem acabar de pastar la massa fora del bol fins que aconseguim una forma arrodonida. Després, posem aquesta pasta a la nevera tapada amb paper film o en una carmanyola. Quan passades 24 hores la tragueu de la nevera, veureu que hi ha unes petites bombolles d'aire i que la massa ha crescut una mica.

Ingredients per a la resta de massa
525 g de farina blanca de força
265 g d'aigua a uns 35-40 ºC
20 g de llevat fresc (o uns 6 g de llevat sec)
14 g de sal
Oli per greixar els motlles

Elaboració
1. Traiem el preferment de la nevera, el trenquem en porcions petites i el posem en un bol.
2. Incorporem la farina, el llevat, la sal i l'aigua al bol.
3. Amb les mans ajuntem tots els ingredients fins que tota la farina quedi incorporada a la massa. Inicialment sembla que falta aigua a la massa, però no n'hi afegiu més, de debò que la massa s'acaba pastant bé.
4. Quan tenim tots els ingredients ben incorporats, traiem la massa del bol i la treballem durant uns 10 minuts a sobre del marbre amb l'objectiu d'eliminar-ne les rugositats. Per aconseguir-ho, cal treballar-la amb suavitat i a poc a poc.
5. Deixem reposar la massa tapada amb un drap durant uns 10 minuts més.
6. Dividim la massa en 4 parts d'uns 300 g aproximadament. Aplanem cada porció per tal de desgasar-la una mica i la treballem fins que en formem una bola.
7. Greixem els motlles amb una mica d'oli i posem dues boles a cada un dels recipients, procurant que es toquin una mica. 
8. Tapem els motlles amb un drap i deixem que la massa reposi durant una hora. Passat aquest temps, les boles hauran crescut força.
9. Escalfem el forn a uns 220 ºC i, quan estigui calent, posem el pa a coure durant uns 25-30 minuts. Si voleu, abans d'enfornar-lo podeu posar-hi una mica de farina al damunt.
10. Traiem el pa del forn i el deixem refredar damunt d'una reixeta.

I després de tot això... Voilà! Han quedat prou bé, no? 



Amb aquestes quantitats han sortit aquests dos pans d'uns 600 grams.  

Comentaris
Queda un pa amb un molla força compacta però molt tova, que aguanta qualsevol ingredient que hi vulguem posar. A més, queda amb una miqueta de crosta, que li dóna un toc diferent del que acostumem a entendre com un pa de motlle. Com que dos pans eren massa, n'he congelat un. Espero que quan el necessiti recobri les condicions originals.
D'altra banda, desconec per què cal fer cada peça amb dues boles. Afavoreix en res aquesta formació? O potser tal vegada és només per un motiu estètic? Ho dic perquè potser per a mi seria més pràctic fer cada pa d'una sola peça de 600 g, així les llesques podrien ser totes més uniformes.

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...