diumenge, 29 d’abril del 2012

Pa amb farina de blat integral (2)


Ingredients 
100 g de massa mare de farina blanca (a temperatura ambient)
300 g de farina blanca de força
100 g de farina integral de força
200 g d'aigua a temperatura ambient 
1 culleradeta rasa de llevat sec
1 culleradeta de sal
Un grapat de pipes de gira-sol i llavors de llinosa

Elaboració
1. En un bol barregem la massa mare, les farines, el llevat i l'aigua. Pel que fa a l'aigua, us aconsello que la hi aneu tirant de mica en mica per tal d'evitar posar-n'hi en excés. Depenent de la capacitat d'absorció de les farines necessitareu els 200 g o una mica menys.
2. Incorporem la sal a la resta d'ingredients i treballem la massa fins que la farina hagi incorporat tot el líquid i tinguem una massa força compacta.
3. Tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar al bol durant uns 10 minuts.
4. Posem una mica d'oli a la superfície on treballarem la massa i ens en posem una mica a les mans. La treballem durant uns 10-15 segons, sense brusquedats. 
5. Posem una mica d'oli al bol i tornem a deixar-hi la massa coberta amb un drap durant uns 10 minuts més.
6. Passat aquest temps, si la massa encara és enganxosa, tornem a posar una mica d'oli a la superfície i la treballarem durant 10-15 segons més. Si es vol, es pot posar la massa en forma més o menys rectangular i plegar-la en tres trossos.
7. Posem la massa al bol i deixem que reposi coberta durant uns 45 minuts.
8. La treballem durant uns 10-15 segons més i deixem que reposi al bol durant 1 hora.
9. Dividim la massa en dues meitats aproximadament iguals i formem les peces que vulguem (dos rodons, dues barres, una barra i un rodó...).
10. Enfarinem un drap (o dos, segons les peces) i deixem que hi reposin cobertes durant 2 hores. Hem de deixar-les en repòs "cap per avall", de manera que quan les tombem per enfornar, el cul amb les unions ens quedi a sota. Si es vol decorar amb llavors, cal posar-les en aquest moment al drap per tal que quedin enganxades a la massa.
11. Preescalfem el forn a uns 220 ºC i posem una mica de farina a la safata perquè no s'hi enganxin les peces. Per crear-hi vapor, hi posem també un pot amb aigua.
12. Just abans d'entrar al forn, fem uns talls a cada peça i humitegem la superfície amb una mica d'aigua perquè faci més crosta.
13. Coem el pa durant uns 25-30 minuts a 220 ºC (jo ho he fet sense aire, només amb el foc a dalt i a baix). Passats els primers 5 minuts, podem obrir el forn i polvoritzar-hi una mica d'aigua perquè faci millor la crosta.
14. Traiem el pa del forn i el deixem refredar damunt d'una reixeta.

I després de tot això... Ta-ta-ta-txan!


Comentaris
M'encanta la idea de fer servir oli per evitar que la massa s'enganxi. A més, no ho embrutes tot de farina. Aquest Dan Lepard és genial! Ah! Que no ho havia dit, oi? Doncs sí, aquest pa segueix més o menys la seva manera bàsica de treballar la massa.
Quan l'he tret del forn m'he espantat una mica, perquè m'ha semblat que se m'havia cuit massa i que la crosta era duríssima, però un cop fred, la crosta era cruixent i de dins estava al punt. Amb un bon pernil, ha volat per sopar!
Per cert, trobo que entre aquest pa i el primer que vaig fer a mà, hi ha diferència, no? Crec que progresso adequadament. :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...