Ingredients
300 ml d'aigua tèbia
150 g de farina blanca de força (ecològica)
50 g de farina de blat (no de força, de la de cuinar)
100 g de farina de sègol (ecològica)
300 ml d'aigua tèbia
150 g de farina blanca de força (ecològica)
50 g de farina de blat (no de força, de la de cuinar)
100 g de farina de sègol (ecològica)
50 g de farina d'ordi
50 g de farina d'espelta no integral
100 g de farina d'espelta integral
1 culleradeta de sal
1/2 culleradeta de sucre
4 g de llevat sec (és a dir, 1/3 de sobret si és Fermipan, ja que són d'11 g)
1 cullerada sopera d'oli
Elaboració
1. Untem el motllo amb oli per tal que no s'enganxi la massa.
2. Hi afegim l'aigua i la cullerada d'oli.
3. Hi aboquem les farines.
4. Posem el llevat al centre de la farina, la sal en una punta i el sucre en una altra.
5. Just abans que comenci la cuita, hi fem uns petits talls en diagonal i hi posem una mica de farina al damunt per decorar (opcional)
6. Al final del procés, traiem el pa del motllo i el deixem damunt d'una reixeta perquè es refredi.
Programació de la panificadora
Pes: 750 g
Programa: Esponjós
Cocció: Mitjana
Resultat
100 g de farina d'espelta integral
1 culleradeta de sal
1/2 culleradeta de sucre
4 g de llevat sec (és a dir, 1/3 de sobret si és Fermipan, ja que són d'11 g)
1 cullerada sopera d'oli
Elaboració
1. Untem el motllo amb oli per tal que no s'enganxi la massa.
2. Hi afegim l'aigua i la cullerada d'oli.
3. Hi aboquem les farines.
4. Posem el llevat al centre de la farina, la sal en una punta i el sucre en una altra.
5. Just abans que comenci la cuita, hi fem uns petits talls en diagonal i hi posem una mica de farina al damunt per decorar (opcional)
6. Al final del procés, traiem el pa del motllo i el deixem damunt d'una reixeta perquè es refredi.
Programació de la panificadora
Pes: 750 g
Programa: Esponjós
Cocció: Mitjana
Resultat
Ha resultat un pa consistent, d'aquells que atipen força.
Comentaris
Aquesta ha estat la meva primera experiència amb llevat de sobre, ja que se m'havia acabat el llevat fresc. Si voleu saber més coses sobre els llevats, us recomano que visiteu El foro del pan.
D'altra banda, us recomano que controleu l'inici de la pastada, perquè potser caldrà afegir-hi una o dues culleradetes d'aigua. Jo ho he hagut de fer perquè la massa quedava massa dura.
Per últim, si us fixeu en la foto veure que el pa està escapçat per les dues puntes. Això és perquè n'he tallat un tros i he decidit congelar-lo; així no en menjaré tant durant la setmana i sempre en tindré una mica a punt per si mai em ve de gust. A veure com surt!
Actualització 25.09.2011
Ja he tret el pa del congelador i, sincerament, ha quedat fantàstic. Com si fos acabat de fer! L'he deixat damunt del marbre de la cuina una hora abans de menjar-me'l i no l'he escalfat al forn ni l'he torrat ni res. És una bona opció, això de congelar-lo. Fins i tot es pot tallar a llesques i congelar-lo així. Només cal treure les llesques necessàries a la nit i, l'endemà, tens pa tou per fer-te l'entrepà!
D'altra banda, us recomano que controleu l'inici de la pastada, perquè potser caldrà afegir-hi una o dues culleradetes d'aigua. Jo ho he hagut de fer perquè la massa quedava massa dura.
Per últim, si us fixeu en la foto veure que el pa està escapçat per les dues puntes. Això és perquè n'he tallat un tros i he decidit congelar-lo; així no en menjaré tant durant la setmana i sempre en tindré una mica a punt per si mai em ve de gust. A veure com surt!
Actualització 25.09.2011
Ja he tret el pa del congelador i, sincerament, ha quedat fantàstic. Com si fos acabat de fer! L'he deixat damunt del marbre de la cuina una hora abans de menjar-me'l i no l'he escalfat al forn ni l'he torrat ni res. És una bona opció, això de congelar-lo. Fins i tot es pot tallar a llesques i congelar-lo així. Només cal treure les llesques necessàries a la nit i, l'endemà, tens pa tou per fer-te l'entrepà!
acabo de descubrir el teu blog de llibres i el de pa. Molt interessants tots dos. Com que m'acabo de comprar una panificadora....passaré sovint per aqui
ResponEliminaBenvingut o benvinguda, Viuillegeix. M'alegro que t'agradi aquest bloc sobre el pa i també el que escric sobre llibres i altres cabòries.
ResponEliminaJa veus que no sóc una gran experta, perquè fa menys d'un any que tinc la panificadora, però em serveix per recollir les receptes que faig (o m'invento amb més o menys encert) i per esperar que, gent més sàvia, hi digui la seva.
Fins aviat i gràcies per visitar-me.