Ingredients
100 g de massa mare de farina blanca (a temperatura ambient)
200 g de farina blanca de força
300 g de farina de kamut (o blat egipci, també anomenat khorasan)
375 g d'aigua a temperatura ambient
1 culleradeta rasa de llevat sec (o 5 g de llevat fresc)
10 g de sal
Elaboració
1. En un bol barregem les dues farines i l'aigua i deixem que reposi durant 30 minuts, tapat amb un drap a temperatura ambient.
2. Hi afegim la resta d'ingredients i ho pastem fins a obtenir una massa compacta.
3. Tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar al bol durant uns 10 minuts.
4. Posem una mica d'oli a la superfície on treballarem la massa i ens en posem una mica a les mans. La treballem durant uns 10-15 segons, sense brusquedats.
5. Posem una mica d'oli al bol i tornem a deixar-hi la massa coberta amb un drap durant uns 10 minuts més.
6. Passat aquest temps, si la massa encara és enganxosa, tornem a posar una mica d'oli a la superfície i la treballarem durant 10-15 segons més. Si es vol, es pot posar la massa en forma més o menys rectangular i plegar-la en tres trossos.
7. Posem la massa al bol i deixem que reposi coberta durant uns 45 minuts.
8. La treballem durant uns 10-15 segons més i deixem que reposi al bol durant tota la nit a la nevera.
9. Dividim la massa en dues meitats aproximadament iguals i formem les peces que vulguem (dos rodons, dues barres, una barra i un rodó...).
10. Enfarinem un drap (o dos, segons les peces) i deixem que hi reposin cobertes durant 2 hores. Hem de deixar-les en repòs "cap per avall", de manera que quan les tombem per enfornar, el cul amb les unions ens quedi a sota.
11. Preescalfem el forn a uns 220 ºC i posem una mica de farina a la safata perquè no s'hi enganxin les peces. Per crear-hi vapor, hi posem també un pot amb aigua.
12. Just abans d'entrar al forn, fem uns talls a cada peça i humitegem la superfície amb una mica d'aigua perquè faci més crosta.
13. Coem el pa durant uns 30-35 minuts a 220 ºC (jo ho he fet sense aire, només amb el foc a dalt i a baix). Passats els primers 5 minuts, podem obrir el forn i polvoritzar-hi una mica d'aigua perquè faci millor la crosta. Passats els primers 20 minuts, podem abaixar una mica la temperatura.
14. Traiem el pa del forn i el deixem refredar damunt d'una reixeta.
Comentaris
He seguit força al peu de la lletra la recepta que vaig trobar al bloc Ma Petite Boulangerie, però el procés l'he allargat una mica. Vaig pensar que seria pràctic preparar la massa un dia al vespre i deixar que fermentés a la nevera durant tota la nit. Si no ho heu provat, feu-ho, perquè així no teniu tant la sensació que per fer pa cal invertir-hi un munt d'hores.
Si no heu tastat mai el blat egipci, us el recomano. Sembla que té més nutrients que el blat normal, ja que no ha estat tan manipulat, i és un pèl més dolç. Vaja, que és molt agradable de menjar.
molt bona proposta fer servir la fermentació retardada per augmentar els aromes del pa.
ResponEliminaT'ha quedat perfecte!
pt!
sisplau, a on puc comprar la farina blanca de amut, per internet? gràcies
ResponEliminaM. Carme, el cert és que jo la compro en una botiga i no sabria dir-te cap lloc en línia per comprar-ne. Podries provar de demanar-ho a "El amasadero", que sí que ofereix la compra de farines per internet, tot i que no sé si la té. Gràcies pel comentari!
Elimina